Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl


Ik ben Madeléne, 30 jaar en woon in het mooie Lochem.

Sinds een aantal jaren weet ik dat ik lactose intolerant ben. Toch bleef ik last houden van mijn buik. Dit werd maar erger en erger. Na overleg met de diëtiste heb ik daarom het FODMAP dieet gevolgd. Dit dieet zou hopelijk meer duidelijkheid geven over de producten waar ik niet tegen kan. Dit hele traject was niet simpel, even uit eten of een bbq met vrienden was een echte uitdaging! Maar uiteindelijk minder last van mijn buik! Maar het is het waard geweest, nu ben tot de conclusie gekomen dat ik fructanen ook niet goed kan verwerken. 

Fructanen? Wat zijn dat nu weer?  Een Fructaan is een Polymeer van Fructosemoleculen met één Sacharosemolecuul. Nog geen idee? Kort door de bocht, een onderdeel van suiker in bepaalde voedingsmiddelen. Hier een paar voorbeelden; prei, knoflook, ui en ook tarwe.  Natuurlijk heeft ieder product een andere hoeveelheid fructanen, zo kan het dus zijn dat je minder last hebt van knoflook maar wel veel van tarwe.

Nu ik weet wat mijn probleem is kan ik hier rekening mee houden.

Boodschappen doen was voor mij aan het begin een uitdaging. Als je een willekeurige verpakking uit het schap in de supermarkt trekt en de ingrediënten lijst bekijkt, schrik je hier van. Ik denk dat je soms niet eens weet wat iets is. Pakjes en zakjes dus verleden tijd! 

Ik vind het leuk om zelf te experimenteren, op zoek naar leuke en lekkere gerechten. Natuurlijk gluten & lactosevrij.

Natuurlijk wil ik dit dan ook graag delen met jullie, zo kunnen we allemaal genieten!

Ik en mijn klunzigheid. Is dit een woord?

Ja, ik laat geregeld een hele citroen vallen in mijn beslag i.p.v. 1 lepel citroenrasp. chocolade druipt langs de keukenkastjes of ik knijp eieren kapot als ik ze uit het doosje probeer te halen. Het is dan ook bijna een sport van mijn man om dit vast te leggen. 

Chronisch ziek en intolerantie?

Ja, niet leuk! Maar nu ik weet wat het is kan ik er rekening mee houden. Ik heb Hypermobiele Ehlers Danlos. Dit is een chronische aandoening, het bindweefsel in mijn lichaam functioneert niet goed. Helaas heeft dit dus veel effect op mijn lijf.  Door deze aandoening gaan mijn gewrichten snel uit de kom, heb ik veel pijn en is mijn energie beperkt. Om te zorgen dat ik nog zo "normaal mogelijk" mee kan doen heb ik voor veel gewrichten een brace of Silver Splint. Deze houden het gewricht op de plek. Ook kan ik niet lang staan en lopen, hiervoor heb ik een rolstoel. Ook heeft deze ziekte effect op mijn organen, hier komt ook de intolerantie voor bepaalde suikers vandaan.

Gelukkig ben ik ook iemand die altijd het positieve ergens van inziet. Ga niet bij de pakken neerzitten. Er leiden meerdere wegen naar Rome. 


Buiten zijn, JA! Maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Scouting:

Als klein meisje ben ik begonnen bij de scouts-meisjes. Nu ben ik leiding bij de Explorers. Gave kampen naar het buitenland. Bijvoorbeeld: Wales, Baltische Staten of Italië. Vuurtje stoken, onder de grond koken, lasergamen of met een kabelbaan met een noodgang naar beneden zoeven. Ja dat vind ik gaaf! Het allermooiste is om dit samen met een stel puberende kinderen te doen. 

Dat buiten, ja ik houd dus echt niet van de kou. Dat vind ik echt vreselijk eigenlijk. Het liefst zou ik dan ook naar een land verhuizen waar het altijd zonnig is en ca. 25 graden. In Nederland kan het gelukkig ook nog wel mooi weer zijn. Dan vindt ik het wel leuk om buiten aan de slag te gaan met mijn Dutch Oven bijvoorbeeld. Broodjes maken met spekjes en kaas, of rozemarijn en olijven. Maar ook in deze gietijzeren pan kun je ook appeltaarten maken of heerlijke stoofschotels!

In de zomer van 2020 hebben wij de tuin grondig onder handen genomen. Naja ik heb de mannen aan het werk gezet! Zelf had ik al wel een idee hoe dit er uit moest zien en heb ik meerdere tekeningen gemaakt.  Natuurlijk kan een mooie buitenkeuken niet ontbreken! Hier is inmiddels als wel een begin in gemaakt. Ook heb ik nu de beschikking over een mooie palletsmoker! Zo kan ik bij mooi weer ook buiten kokkerellen.