Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl

Worst maken!

Worst! Al vaker zagen jullie deze op Facebook en Instagram voorbij komen, nu schrijf ik er iets uitgebreider over!

Omdat ik weer veel te enthousiast was heb ik iets te veel vlees besteld denk ik. Zo lag er nu 5,6 kg klaar om verwerkt te worden. Samen met mijn man heb ik de Kitchenaid weer een slinger gegeven, dus gehakt draaien en worsten stoppen met mijn mooie uitbreiding(waar ik heel blij mee ben!). 

Maar ja, wat ga je dan maken? 

De Kruidnagel worst stond al snel vast, deze hebben wij al vaker gemaakt en viel goed in de smaak bij vrienden en familie, ook hadden wij voor deze worst alles al in huis. Ik wilde ook graag een worst met een witte schimmel maken. Nu denken jullie schimmel… bah. NEE heel veel dingen bestaan uit schimmel! Denk maar eens aan een stuk kaas bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat het een droge worst met een witte buitenkant wordt dus! Er zijn verschillende manieren om aan een goede schimmel te komen. Maar ik gebruikte een gejatte schimmel van een andere worst! Hiervan weet ik dat hij lekker is. De worst heet dan ook: Droge jat worst! 


Het proces van worst maken is voor iedere worst net weer iets anders. Deze schimmel worst moet minimaal 24 uur fermenteren bij 20+ graden en ca.80% luchtvochtigheid. Daarna moet hij koeler, ca. 10/15 graden met 75% luchtvochtigheid. Hiervoor hebben wij een oude koelkast omgebouwd tot “droogkast”. De temperatuur en luchtvochtigheid kun je nu zelf instellen en dus aanpassen naar wat je nodig hebt. Na ca. 2 of 3 weken zal de worst klaar zijn. ongeveer 35% gewichtsverlies. Wij houden zelf van een harde/ droge worst. dus vaak laten wij ze iets langer drogen.

Ik heb wel foto’s van het maken van de worst, maar het eindresultaat moeten jullie dus nog even op wachten! Omdat mijn lijf het me niet in dank afneemt de hele dag in de keuken bezig te zijn hebben wij besloten om de rest van het vlees de volgende dag te doen. 

Dag 1 stond dus in het thema van “droge” worst, dag 2 wordt dan de “verse” worstdag. Frank moest om 8.30 uur sporten en ik om 9.00 uur bij de fysio zijn, de dag zijn wij dus al sportief begonnen. Na een kop koffie dan een start maken van de kruidenmengsels. Er zijn 3 smaakjes uit gekomen:

  • Cheddar - Jalapeno sausages 

  • Thym - rozemarijn - bier worst

  • Chili knoflook - groene peper worst

Eerst zorgen we ervoor dat al het vlees in de juiste verhouding gemalen en gemixt is. Voor deze worsten hebben wij een mix van varkensvlees, rundvlees en gerookt spek gebruikt. Het is belangrijk om de juiste vlees / vet verhouding te gebruiken. Hier moet je dus een beetje mee spelen.

De worsten zijn nu klaar en liggen in de koelkast. De worsten worden lekkerder als ze een nacht liggen, de smaak wordt dan goed verdeeld door de hele worst. Ook wordt de darm “het velletje” dan lekker knapperig i.p.v. taai. Deze worsten kunnen ook gerookt worden, hiervoor moet het velletje ook droog zijn, dan pakt de rook smaak beter. 


Omdat het een beste hoeveelheid aan verse worst is (3,6 kg) gaan wij ook een paar worstjes roken! Natuurlijk is het leuk om te proberen wat de lekkerste worst is. Maar ook of de gerookte worst een upgrade is ten opzichte van de verse. De rest gaat de vriezer in voor de komende weken/maanden.

Al met al dus geslaagd tot nu toe! Houd ook mijn Facebook en Instagram in de gaten voor de worst update.