Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl

Banoffee pie

  • 240 gr. glutenvrije koekjes 
  • 120 gr. margarine
  • 2 blikjes gecondenseerde kokosmelk (Natures Charm)*
  • 3 bananen 
  • 400 ml. lactosevrije slagroom (MinusL)
  • 2 zakjes vanille suiker
  • Suiker voor door de slagroom (naar eigen smaak)
  • 1 zakje klopfix
  • Pure chocolade of hagelslag
  • Springvorm 

Start met een hoge pan met water, doe hier de blikjes gecondenseerde kokosmelk in. Zet de pan op het vuur en laat de blikjes 3 uur lang koken. Zorg er voor dat de blikjes constant onder water blijven (anders kunnen ze exploderen). Nu weet jij dat ik goed ben in dingen vies maken.. Maar deze kokende suikermassa is mega heet en sticky, dat durf ik zelfs niet aan.

Na de 3 uur haal je de blikjes voorzichtig uit de pan en laat ze dan een beetje afkoelen op het aanrecht. Laat ze DICHT! Anders heb je de kans dat deze hete massa uit het blikje komt spuiten.

Verkruimel ondertussen de glutenvrije koekjes, in de afbeelding hier onder zie je 2 voorbeelden. Smelt de boter en meng dit met de koekkruimels tot een massa. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter. Nu kun je koekkruimel massa in de springvorm gieten. Met de bolle kant van de lepel kun je de bodem strak afsmeren. Zorg dat je de zijkant van de vorm ook een klein randje heeft van ca. 2 cm. Zet de bodem nu even in de koelkast om hard te laten worden.

Als de blikjes een beetje afgekoeld zijn kun je ze voorzichtig open maken, het is de bedoeling dat de kleur caramel is, is hij nog creme wit? Pak dan even een klein steelpannetje en laat de gecondenseerde kokosmelk nog even koken tot de juiste kleur en dikte bereikt is. De dikte bepalen is lastig, als het warm is lijkt het erg vloeibaar, maar als het afkoelt wordt het harder. giet de caramel op de bodem. Zet de vorm weer ca. 30 minuten in de koelkast zodat de caramel ook even kan afkoelen. Ondertussen kun je de bananen al snijden, kies je voor veel dunne plakjes of minder dikke, maak er je eigen kunstwerk van! Klop de slagroom op met de vanille suiker, klopfix en suiker naar smaak.

Haal de taartvorm nu uit de koelkast en beleg deze met de banaan, hier op komt dan de slagroom. je kunt dit gewoon glad afsmeren of mooie toefjes maken met een spuitzak. Helemaal boven op komt natuurlijk nog wat chocolade. Heb je een reep gekocht? Rasp dan de chocolade over de taart. Heb je hagelslag, strooi deze dan mooi over de taart. 

Bewaar de taart in de koelkast (na 1 dag is hij nog lekkerder omdat de smaken dan een beetje doortrekken in de slagroom. Maar ik snap dat dit te lang wachten is! 

* De gecondenseerde kokosmelk is verkrijgbaar bij oa. AH en Jumbo (in mijn woonplaats  alleen op bestelling)