Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl

Kroket en bitterballen 

  •  700 gr. runderlappen 
  • 2 bouillon blokjes, ik gebruik Your Organic Nature rund (gluten, lactose en gist vrij)
  • 1 liter water 
  • 120 gr. boter, ik gebruik flora plant of wajang 
  • 120 gr. (mais) meel, je kunt ook andere glutenvrije meel gebruiken
  • Zout, peper, nootmuskaat, peterselie en mosterd
  • Paneermeel, ik gebruik Vitabella mais paneer, maar Peaks of ander glutenvrij merk kan ook
  • 3 eieren

 

Het maken van kroketten en bitterballen kost wel wat tijd, dit is veel "wacht" tijd. Dus zet 's Ochtends je vlees alvast op. In de middag kun je dan de ragout maken en in de avond rollen. Of bewaar de ragout een nachtje in de koelkast!

WERKWIJZE:

Snijd de runderlappen in gelijkmatige stukken, doe deze in de pan met de bouillonblokjes en het water. Laat dit geheel langzaam sudderen tot het vlees gaar is en uit elkaar valt. Schep het vlees dan uit de pan en snijd het vlees in kleine stukjes zoals je dit ook in een kroket of bitterbal lekker zou vinden. 

Maak een roux door de boter te smelten in een pan, voeg als de boter gesmolten is de meel toe en laat dit enkele minuten garen. Als de meel gaar is kun je langzaam de overgebleven bouillon toevoegen. Maar zorg dat de roux wel dik genoeg blijft om er ballen of kroketten van te kunnen draaien. Je hebt dus wellicht niet alle bouillon nodig! Als de dikte goed is zet het vuur uit en voeg het vlees toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper, nootmuskaat en mosterd. Hak de peterselie fijn en voeg dit ook naar smaak toe. De ragout moet hoog op smaak zijn! Er komt nog een paneerlaag omheen, daardoor zwakt deze smaak af. Dek de ragout af met huishoudfolie en zet in de koelkast om af te koelen. 

Als het is afgekoeld draai er dan ballen of kroketten van. TIP: gebruik een weegschaaltje om de balletjes te wegen per stuk voor gelijke ballen. Maak ze niet te groot, er komt ook nog een paneerlaag* omheen. Kluts 3 eieren los in een schaal of bakje en doe de paneer in een schaal of bakje. Voor bitterballen is een klein kommetje handig, voor kroketten is een plate schaal of bord handiger. Rol eerst de ballen of kroketten door de fijne paneer. Ik doe deze stap eerst met alle ballen en kroketten. De 2e laag doe ik daarna (anders wordt het een grote kliederboel) Dan stap 2, haal eerst de ballen en kroketten door het eiermengsel en daarna door de grove paneer. Ik gebruik de ene hand voor het eiermengsel en de andere voor de paneer, ook dit zorgt voor een mindere kliederboel. 

Dan kun je er voor kiezen om ze direct te frituren, is dit een beetje te veel van het goede kun je ze ook invriezen. Afhankelijk van hoe groot je de kroketten en bitterballen hebt gemaakt hoe lang je ze moet frituren. Als ze uit de vriezer komen moeten ze ook iets langer als dat je ze direct gaat frituren. Als je de weegschaal hebt gebruikt kun je er 1 testen, dan weet je dit voor de rest van de ballen!

*Als je paneermeel hebt dat redelijk grof is zeef het dan, de fijne paneer voor de 1e laag en de grove voor de 2e laag. De maispaneer die ik gebruik is redelijk fijn, dus heb dit zelf nu niet gedaan. 

Mocht je vragen hebben of meer willen weten, doe mij dan een bericht.