Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl

Gevulde speculaaskoek 

  • 250 gr. Glutenvrije bloem
  • 200 gr. Donkere basterdsuiker
  • 2 el. Speculaaskruiden*
  • 225 gr. Boter/ margarine
  • 2 Eieren
  • 300 gr. Amandelspijs & eventueel halve amandelen
  • Snufje zout
  • Bakblik (ik heb een bakblik 28x18x7cm gebruikt.)

Klop de boter met de basterdsuiker luchtig. Voeg hier een half ei aan toe. De andere helft bewaren! Voeg dan de bloem, een snufje zout en de speculaaskruiden toe en mix dit goed.  Verdeel het deeg in 2 bollen, maak het alvast een beetje plat tussen wat huishoudfolie en laat dit ca. 30 minuten rusten in de koelkast. Vet ondertussen het bakblik in en doe er bakpapier in. Verwarm de oven voor, 160 graden hete lucht of 180 graden als je een elektrische oven hebt. Doe de amandelspijs in een kom met 1 ei, kneed dit door tot een egale massa. 

Haal het deeg uit de koelkast, strooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit. Dit is de onderste laag van de koek. Daar boven op komt de laag amandelspijs. Zorg er voor dat aan de randen geen spijs komt! Rol nu het 2e pakketje deeg uit en bedek de laag spijs. Klop het resterende halve ei los en besmeer de bovenkant. Maak er met een vork mooie ruitjes/vormpjes in, ook kun je hier de halve amandelen gebruiken ter decoratie. Nu mag hij in de oven! ca. 35/40 minuten. Mocht je een kleiner bakblik gebruiken moet hij mogelijk wat langer in de oven. Eet smakelijk!